arrow_back_ios Назад до новин

Актуальна інформація щодо якості води у централізованій водопровідній мережі міста

Повідомлення 09 Березня 2023

Як відомо, в якості основного джерела централізованого водопостачання міста Кременчук використовується поверхнева водойма – Кременчуцьке водосховище.

Наразі в умовах весняного паводку йде наповнення Кременчуцького водосховища водою з верхньої частини Дніпра та його бокових притоків, які приносять з водою забарвлені природні домішки. Одночасно з цим вже підвищується температура води. Вже спостерігається інтенсивний розвиток весняних холодолюбивих діатомових водоростей. У результаті таких факторів дещо змінюється хімічний та гідробіологічний склад води. Треба відзначити, що такі зміни відбуваються майже кожного року та не викликають загроз надійному та якісному водопостачанню міста Кременчука.

Як наслідок даних природних явищ, лабораторії КП «Кременчукводоканал» фіксують незначне підвищення забарвленості води в поверхневому джерелі та на вході до очисних споруд водопроводу, де виробляється питна вода для всього міста.

Також протягом весняного періоду (березень-квітень) можлива поява природних запахів, для видалення яких на підприємстві використовується активоване вугілля. Наразі дану технологію не застосовано.

На фоні процесів природнього формування складу води в джерелі водопостачання маємо сказати, що за тих же самих технологічних умов очищення води отримуємо незначне підвищення забарвленості в питній воді. Головне, що якість води забезпечується у межах вимог чинних державних санітарних норм і правил ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Забарвленість – це суто органолептичний показник якості води, на який може звернути увагу споживач, але він жодним чином не впливає на стан здоров’я людини.

 За даними щорічного лабораторного-виробничого моніторингу якості води, можна з впевненістю стверджувати, що це явище сезонне у Кременчуцькому водосховищі  та відбувається кожного року.

Але, не дивлячись на задовільну якість води в Кременчуцькому водосховищі, для оперативного реагування та вчасного коригування технологічних режимів очищення води хіміко-бактеріологічна лабораторія питної води очисних споруд водопроводу КП «Кременчукводоканал» здійснює посилений цілодобовий лабораторно-виробничий контроль якості та безпечності води, яка поступає з Кременчуцького водосховища на водоочисну станцію, контроль якості води на кожному технологічному етапі очищення води та контроль якості та безпечності води з резервуарів чистої води перед її надходженням у розподільну водопровідну мережу міста.

Станом на сьогодні якість питної води в повній мірі відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4.-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Поділитися:
Facebook icon
Twitter icon
Viber icon
Telegram icon
Останні новини